ETAPELE DEZVOLTĂRII
Pubertatea
Da, cuvântul este un pic neobișnuit – dar ce este pubertatea? Pubertatea, este numele dat momentului în care corpul începe să treacă prin schimbări, moment ce transformă un copil în adult. Trecerea de la copilărie la adolescenţă este un proces complex, care se produce treptat, existând un paralelism între creşterea şi maturarea diferitelor aparate şi sisteme ale organismului, care, în final, duc la o dezvoltare armonioasă, la câştigarea trăsăturilor adultului, specifice fiecărui sex. În timpul pubertății corpul crește mai rapid decât în orice alt moment al vieții (cu excepţia perioadei când erai un bebe). Este important să se cunoască schimbările pubertății înainte ca ele să înceapă să se producă. În acest fel, se va şti la ce să se aştepte. De asemenea, este important de amintit că toți trecem la rândul nostru prin aceste schimbări. Nu există doi oameni exact la fel, dar ceea ce avem în comun este că trecem toți prin pubertate.
Desigur, mai toți recunoaștem semnele care anunță pubertatea – părul crește în locuri noi, apare menstruația, corpul miroase, băieții au vocea mai groasă, fetelor le cresc sânii etc. Dar este posibil să nu înțelegem pe deplin fenomenele din spatele tuturor acestor schimbări. Termenul pubertate este în general folosit pentru a denumi schimbările fizice specifice petrecute cu copilul în timpul evoluției sale spre maturitate, dar asta nu înseamnă că schimbările corporale nu au consecințe emoționale. În acelaşi mod în care hormonii schimbă partea exterioară a corpului, ei pot schimba și interiorul. În timpul pubertății, copii se pot simți confuzi sau au parte de emoții puternice pe care nu le-au mai simţit vreodată. Se poate observa că sunt prea sensibili sau că se enervează ușor. Unii adolescenți își pierd cumpătul mai des şi se înfurie cu prietenii şi familia. Pot simţi, de asemenea, anxietate datorită schimbărilor din corp. Uneori este dificil să controlezi aceste emoții noi. Este important de ştiut că în timp ce organismul se adapteaza la noii hormoni, și mintea o face. Probabil nu este vina familiei sau a prietenilor – ceea ce se întâmplă este că mintea lor încearcă să se adapteze la pubertate.
La vârsta pubertăţii şi adolescenţei, memoria devine ageră, cunoştinţele se câştigă mai repede, iar amintirile din această perioadă sunt plăcute şi de neuitat. Predomină dorinţa de a cunoaşte tot ce este nou. Este vârsta plină de curiozităţi şi frămîntări, care îi trădează prezenţa în orice ocazie – pe stradă, în tramvai sau la şcoală ; adolescentul este zglobiu, gălăgios, curios şi cu mintea pătrunzătoare.
O altă caracteristică a vieţii afective în această perioadă este marea labilitate psihică şi vegetativă, şi anume trecerea repidă de la o stare afectivă la alta, de la bucurie la supărare sau de la îngâmfare la timiditate.