Interpretarea desenului
Culorile și influența lor asupra emoțiilor

Prin desen și utilizarea de culoare, copii exprimă stări de spirit, nesiguranţă și temeri. Este o mare informaţie, bogată în conținut, prin care ne exprimă emoțiile lor în mod inconștient.
Uneori, utilizarea culorilor poate fi datorată disponibilității, detaliu care trebuie luat în considerare; de exemplu, copilul poate picta trunchiul unui copac negru, deoarece lipsea culoarea maro. Prin urmare, aceasta nu are de a face cu starea emoțională a copilului, de asemenea, trebuie să se ia în considerare vârsta copilului, începând de la 15 luni la trei ani și jumătate, există puține relații între obiectele pictate și culoarea lor reală.
De multe ori, creioanele colorate distrag atenţia copilului de la activitatea propriu-zisă de a desena și devin obiecte de joacă. La începutul experienței lor, copiii aleg de multe ori culorile închise, deoarece contrastul le atrage atenția. De asemenea, cel mic poate explora culorile, pentru care trebuie acordată atenţie în momentul interpretării.
Utilizarea multor culori, este semnalul unui caracter liniștit și neperturbat. Dimpotrivă, utilizarea unei singure culori are diferite semnificații, iar fiecare culoare în parte are o semnificație specifică.
Desenul unei singure culori este foarte important, pentru că are de a face cu lipsa de motivație.
Transparența, în funcție de desen, poate indica inteligenţă si intuiţie, sau chiar înclinația spre minciună și vinovăție, deoarece, în acest caz, copilul este conștient de comportamentul său și exprimă eliberarea încărcăturii sale, să-l descopere. De asemenea, transparenţa se găsește și în cazurile de abuz sexual, în funcție de locul în care se află.
SENSUL PSIHOLOGIC al culorilor
„Percepția culorilor este limbajul senzorial”, Max Luscher (1923).
– Albastrul indică faptul că copilul se simte în armonie și protejat. El este sociabil și știe cum să-și controleze impulsurile.
– Verdele reflectă nervozitate si hipersensibilitate. Este caracteristic copiilor foarte emotivi.
– Roșul, psihologic, înseamnă activitate (energie). Poate fi relaţionat cu activitatea fizică. Răspunde la încrederea în sine, dar, de asemenea, este asociat cu agresivitatea.
– Galbenul ne spune că copilul este sensibil și, din diferite motive, are tendinţa de a fi singuratic. În general, sunt persoane extrovertite și sociabile.
– Violetul sau movul, reprezintă curiozitatea și fascinația. Înseamnă transformare, a sări peste regulile care guvernează valorile emoționale. De multe ori, pot fi melancolici.
– Albul, detașarea emoțională.
– Maroul ne informează că copilul trăiește momente de tensiune și, de obicei, sunt copii foarte realiști.
– Negrul reprezintă inconștientul. De asemenea, poate exprima tristețe. Dar, depinde de desen, în general.