Connect with us

Pentru mămici și tătici

Cearta dintre frați

„Ce trebuie să fac atunci când copiii mei se luptă între ei?” sigur vă întrebaţi asta atunci când se rupe atmosfera de pace şi linişte din casă.

În primul rând trebuie să ştiţi că majoritatea fraţilor se luptă între ei şi părinţii, fară să-și dea seama, intervin în așa fel încât creşte competitivitatea şi necesitatea de a se certa. Relatiile dintre frați par o combinație între iubire și ură. Și asta din cauza rivalității dintre ei. Frații și surorile, apropiați ca vârstă, aparțin aceleiași generații și formează un fel de alianță împotriva adulților, în general, și a părinților în special. Cu toate acestea se află și în competiție reciprocă, pentru că se luptă pentru supremație în cadrul grupului familial și pentru afecțiunea părinților. Din fericire, rivalitatea nu durează la nesfârșit și nu este liniară (fiecare dintre frați este pe rând cel favorit în diferite situații). Ceea ce pare a fi o ură intensă care ne naște din ”senin” dispare la fel de repede pe cât a apărut datorită iubirii fraterne. Acum se bat și aproape insantaneu râd și se joacă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Pentru a fi cu adevărat eficienți şi a vă ajuta copiii să evite luptele, trebuie să descoperiți sentimentul ascuns în spatele acestui comportament. Se luptă deoarece doresc să vă atragă atenţia? Se simt rău şi vor împartă durerea? Se luptă pentru a dovedi că nu îi puteți opri?

Unele dintre cele mai comune motive pentru luptele dintre fraţi sunt:

  • Posesia de lucruri. Copiii nu sunt deosebit de generoși. Ei se leagă de amintiri vii şi când își văd lucrurile în mâinile altora, cred că sunt lipsiţi de afecţiunea pe care o reprezintă obiectele pentru ei. Din acest motiv, sunt disperați atunci când sunt despărțiți de jucăriile lor. Atunci când fratele său îi ia jucăria pentru un timp, copilul nu înţelege că i-o va inapoia.
  • Apărarea teritoriului. Definirea teritoriul este o modalitate de a demonstra puterea cuiva şi de a-și asigura supravieţuirea. De obicei, cel mare încearcă să-şi apere teritoriul de invazia celui mic.
  • Dorinţa de a simţi mai puternic. Ca și apărarea teritoriului, demonstrarea superiorității prin supunerea celui mai slab, este un comportament tipic al oamenilor primitivi.
  • Provocarea pentru a trezi reacţia celuilalt. Uneori, copilul poate apela la o mie de trucuri pentru a obţine atenţia părinţilor. Poate că fratele mai mic vrea să pară victima într-o situaţie în care victima reală este cel mare.
  • Pentru a face ceva. Uneori, certa este doar un mod de relaxare. Copilul poate fi suparat pe fratele său deoarece nu găsește maşina, pentru că mama l-a certat, sau pur şi simplu pentru că este plictisit.

Luptele pot fi reduse în mod semnificativ atunci când vă ajutați copiii să-și schimbe concepţiile greşite despre valoarea individuală în familie şi când sunt învățați alternative ale luptei.

Sfaturi:

  • Nu vă poziționați de partea niciunuia. Tratați-i pe toţi la fel.
  • Spuneți-le: „Puteți merge fiecare într-o altă cameră până când sunteți gata să încetați cearta”. Va servi ca o perioadă de calm şi de „răcorire”. Spuneți-le că vor putea veni doar atunci când sunt gata să se împace.
  • Lasați-i să aleagă: „Puteţi înceta acum sau mergeți să continuați afară. Dacă doriţi să continuaţi cearta, nu vreau să aud sau să văd”.
  • Dacă este un copil mic implicat în luptă, luați-l în braţe şi spuneți-i în faţa fratelui său mai mare „te duci în camera ta până când va înceta cearta cu fratele tău.” Apoi, luați-l de mână pe celălalt şi spuneți-i acelaşi lucru. Poate părea ridicol să-i spuneți acest lucru unui copil nevinovat. Cu toate acestea, este important să tratați în mod egal ambii copii, astfel încât să nu se creeze sentimentul de victimizare „Eu sunt cel mai mare şi mereu o pățesc eu”.
  • Poate ajuta să vă lăsați copiii să se certe un pic, în timp ce dumneavoastră stați langă ei pentru ai observa, lăsându-i să vadă că se pot opri şi rezolva problema, fără să interveniți. · În cazul în care discuţia are loc deoarece toată lumea vrea aceeaşi jucărie, luați jucăria şi spuneți-le că o pot avea din nou atunci când decid că se pot juca în liniște cu ea în loc să se certe.
  • Uneori, copiii se luptă ca să se joace. Gândiți-vă că sunt doi pui mici care se tăvălesc … atâta timp cât nu-și fac rău, desigur.
  • Nu fiți prezenți în aceeaşi cameră în care se ceartă. Deși este greu de crezut, unul dintre principalele motive pentru care copiii se ceartă este pentru a vă atrage atenția și a vă implica. Vor să vă poziționați de partea unuia și să dați vina pe celălalt. Atunci se simt importanți …

Sponsorul acestui site