Connect with us

Pentru mămici și tătici

La ce vârstă îi spunem că este adoptat

Mulți părinți nu știu la ce vârstă ar trebui să-i spună copilului că este adoptat, ei cred că este ceva complicat ce ar trebui discutat la o vârstă înaintată, sau chiar niciodată, pentru a nu suferi copilul.

Explicarea copilului că este adoptat, este unul dintre cele mai de temut momente de către părinţii adoptivi. Îndoielile şi întrebările despre cum să o facă sau dacă să o facă, pluteasc în aer. Cel mai bine este să se abordeze acest subiect în cel mai natural mod posibil, arătând copilului tot sprijinul de care va avea nevoie.

Prima întrebare este dacă ar trebui să i se spună copilului. Înainte nu era ceva des întâlnit așa că adopția era ţinută secretă, fiind asociată cu un anumit sentiment de vinovăţie. Astăzi, nu se mai întâmplă aşa, adopția este văzută ca un alt mod de a fi părinte şi de a ridica o familie, valabilă ca oricare alta. Necunoașterea adevărului poate avea consecinţe negative asupra copilului. Este o problemă ce îl afectează în mod direct, așa că are tot dreptul să ştie. De asemenea, dacă nu-i spuneți, trebuie să mințiți atunci când va întreba despre naşterea lui şi, în cazul în care în cele din urmă va afla de la alții adevărul, dezamăgirea și impactul va fi mult mai mare şi va lua o formă negativă.

Să înfruntați această temă nu trebuie să fie mult mai greu decât să răspundeți la întrebări despre sex şi alte subiecte dificile. Trebuie mers încet şi progresiv. Când este mic, se poate spune că nu a venit din burtica mamei, ci China de exemplu, şi așa introduceţi date suplimentare nu foarte complexe pentru a le putea înţelege. La o vârstă fragedă, nu o va vedea ca fiind ceva negativ, fiind cufundat într-o atmosferă de dragoste, într-un mediu pozitiv, în care ceea ce părinţii lui spun arată bine. După cum progresează în vârstă vor fi mai multe întrebări, la care va trebui să răspundeți în funcție de gradul lui de înţelegere, dar întotdeauna într-o formă deschisă și normală. În cazul în care copilul ajunge la adolescenţă și şi-a asumat faptul că este adoptat, va înțelege că adopția este o altă formă de familie şi, probabil, din cauza gradului său de maturitate va simți nostalgie cu gândul la părinţii lui biologici şi la întrebarea de ce a fost dat. Iar, dacă decide să-și caute părinții naturali, ca părinți adoptivi nu trebuie să vă opuneți, trebuie să-i arătați sprijinul și înțelegerea dumneavoastra. Unii copii trec prin conflicte interioare și au o mulțime de întrebări la care pot să-și găsească singuri răspunsurile discutând cu alți copii adoptați. Le face bine să vorbească despre ceea ce simt cu alte persoane care trec prin aceleași stări.

Sponsorul acestui site

Constructie site web la pret accesibil