Connect with us

Povești Terapeutice

Încurajat să zboare

Când împlini vârsta necesară, tatăl, un vultur mare și înţelept, îi spuse fiului său:

– Fiul meu, nu toată lumea se naște cu aripi. Și, într-adevăr, nu este obligatoriu să zbori, dar cred că ar fi păcat să te limitezi la a merge, având aripile pe care bunul Dumnezeu ți le-a dat.

– Dar nu știu zbor! răspunse fiul îngrijorat.

– Vino! spuse tatăl.

Luându-l de mână au plecat pășind către marginea abisului, pe munte.

– Vezi fiule, acesta este un gol. Oricând vei vrea, vei putea zbura. Trebuie doar să stai aici, să respiri adânc și să sari în abis. Odată ajuns în aer, întinzi aripile și zbori … își încurajă fiul.

– Dar, ce se întâmplă dacă eu cad? întrebă fiul cu vocea tremurândă.

– Chiar dacă vei cădea, nu vei muri, vei avea doar unele vânătăi care te vor face mai puternic pentru următoarea încercare, a răspuns tatăl.

Fiul sa întors în sat, la prietenii și colegii lui, cu care a colaborat toată viața. Cei mai înguști la minte au spus :

“- Ești nebun? Pentru ce? Tatăl tău delirează … Pentru ce îţi va folosi să zbori? … De ce nu te oprești din prostii? … Și în plus, cine are nevoie să zboare?”

Şi cei mai lucizi simţeau frică, de asemenea:

“- O fi adevărat? Nu o fi periculos? De ce nu începi încet? Oricum, încearcă să te arunci de pe o scară. … Sau de la partea de sus a unui copac, dar … nu din vârful muntelui?”

Tânărul a ascultat sfatul celor ce-l iubeau. Urcă în partea de sus a unui copac și, cu curaj, sării … Întinse aripile… le flutură în aer cu toată puterea lui … dar… căzu la pământ …

Cu un cucui mare în frunte merse la tatăl său:

– M-ai mințit! Eu nu pot zbura. Am încercat, și uită-te ce lovitură am primit! Nu sunt ca tine! Aripile mele sunt ornamentale … scânci dezamăgit băiatul.

– Fiul meu, pentru a zbura, trebuie să creezi spațiul necesar, în aer liber, ca aripile să se desfacă. Este ca și cum ai sări cu parașuta … ai nevoie de o anumită înălțime înainte de a sări. Pentru a învăţa să zbori, întotdeauna trebuie să începi prin a-ţi asuma un risc. Dacă nu vrei să îţi asumi riscuri, ar fi bine să te resemnezi și să continui să mergi pe jos, ca de obicei! îl sfătui vulturul.