Connect with us

ETAPELE DEZVOLTĂRII

Etapa de regresie

regresiaPerioada bătrâneții aduce cu sine numeroase schimbări importante în modul în care individul se percepe pe sine și lumea din jur, respectiv au loc schimbări în viața profesională, în relațiile cu familia și prietenii. Unele din aceste schimbări au loc într-o perioadă specifică de timp și necesită o adaptare imediată.

 

Îmbătrânirea este greu de definit altfel decât pe baze operaționale sau în baza vârstei individului. Dar vârsta nu spune nimic despre bazele sistemice sau genetice ale îmbătrânirii. Ceea ce este comun acceptat este că sistemul endocrin este în mare măsură responsabil de procesul de îmbătrânire, fiind cel care reglează depozitele de grăsime, masa musculară și rezistența, masa osoasă, metabolismul, greutatea corporală și starea afectivă. Unele manifestări ale procesului de îmbătrânire sunt legate de efectele declinului hormonal (scade producția de estrogen la femei – menopauza; și cea de testosteron la bărbați -andropauza)

Perioada bătrâneții este și cea în care crește numărul neuronilor care ies din funcție, iar greutatea creierului scade și ca urmare scade și mobilitatea proceselor de excitație și inhibiție și crește latența emiterii de răspunsuri la excitanți complecsi. Modificările intelectuale sunt mai puțin accentuate decât schimbările fizice sau senzoriale. Se diminuează memoria de scurtă durată, iar memoria de lungă durată se păstrează mai bine. Scade interesul pentru activități noi și se diminuează cel pentru activitățile obișnuite, are loc scăderea capacității de concentrare a atenției și sunt afectate mai ales, activitățile intelectuale care cer viteza de reacție.